martes, octubre 31, 2006

"Històries de trens"

A vegades hi ha històries que et surten massa fosques, massa recargolades. I és inútil intentar suavitzar-les, dissimular-les... Estan predestinades a sortir crues, i així es queden. “Històries de trens” va sortir crua, i una mica “porca”, segons diuen els meus companys de grup. I és que en aquesta obra de teatre els personatges fan un viatge interior força perillós, un viatge en què la moral no hi és convidada, i en el que els desitjos –o millor dit, els instints- substitueixen la raó, allò que seria correcte.

Tot i que pugui semblar densa, “Històries de trens” s’ha de prendre com un joc: el joc de dos personatges que juguen a ser qui no són, o a dissimular qui realment són; un joc de miralls que es porta a terme amb un mirall esquerdat, o potser trencat... I ja sabem que els miralls trencats provoquen deformitats, imatges múltiples, reflexes...


Històries de trens” va guanyar el II Premi de Teatre Breu Theatron de Mataró l’any 2003. Com a part del premi, l’obra havia de ser estrenada per un grup vinculat als organitzadors del concurs, però els problemes interns de l’organització van fer que tot quedés aturat i jo hagués de tornar a tancar el text en un calaix. Uns anys més tard, vaig pensar que havia de ser jo qui muntés la peça, i finalment aquesta primavera em vaig animar i li vaig proposar al Jordi Rodríguez –amb qui no havia treballat mai anteriorment- el paper de Manel. Ens quedava, però, el més difícil: trobar un actor que aparentés tenir 17 anys, i que a més tingués l’experiència i la qualitat suficients per interpretar el paper d’Enric. Després d’un casting, d’alguna elecció errònia i d’altres vicissituds, ens vam trobar assajant amb l’Abel Zamora, que compleix amb escreix les condicions que demanàvem.

Tant en Jordi com l’Abel s’han d’enfrontar a un text difícil, a uns personatges complexes que moltes vegades costen d’entendre. Sense el seu entusiasme seria molt difícil tirar l’obra endavant, ja que l’obra demana que es mullin, que s’arrisquin, que juguin a aquest joc perillós que els personatges els hi proposen. No serà un treball fàcil, però pot arribar ser molt gratificant per a tots.

L’obra segurament estarà muntada pel febrer, i a partir de llavors tenim intenció de portar-la de viatge... amb tren, amb cotxe, amb metro. No sabem on arribarem, però a l’igual que qualsevol projecte teatral, sempre hem de pensar que no tindrà final, o que almenys no el coneixem ni el volem conèixer. Ens deixarem emportar per aquest nou artefacte i esperem trobar, aquest cop, les vies adequades.

3 Comments:

Blogger abel said...

ais...quina emoció!
Carles que maco aixó que has escrit i la foto també...
Ja ho saps, jo estic molt content amb l'Enric i mes ara, que ja parla amb les abel-paraules.
I crece que en Jordi esta molt content també...així que estigues tranquil, tot anirá superbé...i vale, que ara ens veiem poquet...pero al febrer les vies quedaran totalment...mmm... "Forjadas" i els trens faran un munt de parades, ok?
anims i energia!

moltes gracies per regalarme aquest bitllet d' anada.

12:07 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Gràcies pels ànims, Abel. La teva actitud, sempre tan positiva, i la teva capacitat de proposar i d'enriquir han contribuit a que el projecte avanci (t'ho dic seriosament, eh?) i a que jo em senti més segur, tant a l'hora de dirigir-vos com a l'hora de posar el text en escena (les Abel-paraules han estat molt benvingudes, de veritat).

Però perquè no tot sigui fer-te la pilota (que si no te m'acostumaràs i no hi haurà qui t'aguanti), et diré que no hem d'oblidar el ritme de treball i el poc temps que ens queda (ara sembla que queda molt, però si seguim amb el mateix ritme ja veuràs que no és pas així... Dissabte us ho demostro) Crec que en tot muntatge hi ha un punt d'inflexió, i penso que estem arribant a aquest punt. A partir d'aquí, hem de canviar la manera de veure "els trens" i afrontar el que queda amb una altra energia.

Sigui com sigui, t'he dit sempre que confio molt en que el projecte arribarà a bon port, i que ens pot satisfer molt a tots tres. Poques vegades he estat tan optimista, ja que (com molt bé has notat) tendeixo precisament a tot el contrari.

Regalar-vos el bitllet d'anada, tant a tu com al Jordi, ha estat molt fàcil. Ara haig de fer el possible per construir-vos unes vies segures i cercar una super-estació per a l'arribada. Bufff!! Quina feinada!!

2:03 p. m.  
Blogger Charo Bolivar said...

M'encanta com escrius, Carles. Com utilitzas les paraules y penso si algun dia podre expresar-me en la teva llengua tant be com tu. Però, ja diuen que la llengua mare es la que s'acaba impossant. Hauren de fer un sobreesforç...
Crec que arribarà a bon port amb tot el que facis, perque hi posse ganes i esforç, i ja diu no se qui que si creus en una idea s'acabarà fent realitat.
Un peto

3:36 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home