viernes, octubre 12, 2007

Atacs de provincianisme

Tot i que sóc crític amb la batalla política que es va muntar (ara sembla que està miraculosament apaivagada) entorn de Frankfurt; tot i que m'esfereeixen els atacs de provincianisme; tot i que crec lamentable que els "escollits per a la glòria" s'hagin de considerar més catalans i patriotes que els "no escollits"; tot i que crec més en el foment de la lectura o en l'ajuda a les editorials que publiquen en català que no en fastos puntuals com el de Frankfurt... penso que valia la pena parlar-ne una mica, deixar obert el post als vostres comentaris, i recollir -una mica més avall ho podreu veure- fragments del divertit i original discurs de Quim Monzó. Crec que és brillant perquè és el que ningú s'esperava, perquè parla de moltes coses quan aparentment sembla que no parla de res; perquè carrega contra tots i contra ningú; perquè és breu, divertit i enginyós.

Ara bé, tampoc cal mitificar-lo ni abanderar-lo com estan fent molts, perquè llavors segur que traïm ràpidament el seu esperit. Si alguna cosa destaca d'aquest discurs és que treu rellevància i importància a coses que no l'han de tenir. I amb això no vull dir que la literatura no ho sigui d'important, però quan es barreja amb altres coses sempre queda un xic malmesa i embrutida. A més, la literatura d'aquest país -la bona literatura- ha estat quasi sempre humil, i en moltes ocasions els escriptors han reflectit les mancances i els defectes d'aquest petit país que tan estimen. Monzó no ha fet altra cosa que seguir una tradició literària, fent un discurs que conserva la mala llet de Pla, les sortides de to de Russinyol i tants d'altres noucentistes, l'estil inconfusible de Calders, etc.

Catalunya ja té el seu Frankfurt, i pel que sembla ja ha començat a cruspir-se'l. Ara cal esperar i veure com serà la digestió.

3 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Escolta, nen, a la llibreria de Glasgow no tenen cap llibre en català... i això que van de independentistes i s'haurien de sentir mig agermanats. Crec que hauries d'escriure un post sobre això. Ja m'explicaràs millor la polémica sobre Frankfurt, perquè aquí no veig la tv3... Petons.

5:08 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Hola Iván,

Aquí tampoc crec que hi hagi gaires llibreries que tinguin llibres sobre Escòcia i sobre el seu sentiment independentista. Normalment, als nacionalistes ja els agrada això d'anar en solitari, potser perquè no volen perdre la condició de "minoria".

Si t'hi fixes, quan s'ha comparat el País Vasc amb Irlanda sempre han sortit els que diuen que no té res a veure, que són casos diferents, que els seus processos de pau no es poden comparar... I sempre que algun dels mediadors en el cas irlandès ha donat la seva opinió sobre el cas vasc, l'han tractat de boig, visionari o ves a saber què.

Per tant, com que tots aquests temes són tan complexes i delicats, millor quedar-nos amb els llibres i amb els seus escriptors. La cultura no ha de tenir forçosament efectes secundaris.

Un petó, i fins aviadet!!

1:34 a. m.  
Blogger PRU said...

Aquestes darreres nits, arribava del Festival de Sitges a les tantes, i abans d'anar a dormir zappejava buscant informació televisiva del tema cinéfil, però només parlaven de la Fira de Franfurt...i només a Tv3, és clar...

El millor, el discurs del Quim Monzó, el Mestre que va fer decidir-me de ben petit a això d'escriure... i les fotos que has fet servir aquí per acompanyar el seu discurs, hahaha...

A veure si hi ha sort i coincidim per l'estrena del Batlle, ja parlarem de llibres i de cinema asiàtic, ja...

Abraçada, maco, ens veiem...

10:44 a. m.  

Publicar un comentario

<< Home