domingo, septiembre 30, 2007

Testimonis necessaris

Els que no van viure els anys 80 i no recorden les notícies que apareixien cada dia a tots els mitjans, ni les morts de famosos, ni les campanyes per prevenir la Sida, etc. s'obliden sovint de que la malaltia encara existeix, tot i que afortunadament s'ha avançat molt en investigació i s'han aturat força les seves conseqüències. Als que ho van viure de prop els hi va canviar la vida, perquè pel camí van quedar familiars, amics propers... o stars i ídols de masses (Freddy Mercury, Rock Hudson, Anthony Perkins, Rudolph Nureyev, Reinaldo Arenas, Brad Davis, Magic Johnson...). I és cert que no cal anar amb por, ni amb l'amenaça penjada a l'esquena -prou se'n van ocupar els moralistes de l'època-, però tampoc s'ha d'anar d'amnèsic.

LOS TESTIGOS és una pel·lícula francesa dirigida per un director homosexual, André Techiné, que ha donat algunes de les millors pàgines del cinema del país veí en els últims 20 anys. El film recull una història centrada en aquells anys, quan el virus era encara desconegut i no se sabien del tot els seus efectes. Tot i així, no és una cinta pessimista o fosca, sinó tot el contrari. Intenta que no oblidem, pretén homenatjar als que van marxar, però també vol explicar una història creïble, amb moltes cares, moltes dimensions... I és que els personatges estan retratats amb mà mestre, i a sobre són interpretats per grans actors (Michel Blanc i Emmanuelle Béart, entre d'altres).

Techiné fa un gran testament... I jo us recomano des d'aquí que si no els coneixíeu, recupereu algunes de les seves pel·lícules: "En la boca no", "Los juncos salvajes" (imprescindible i meravellosa), "Los ladrones", "Alice et Martin"... No us en penedireu pas gens.

Etiquetas: