martes, julio 08, 2008

Torna... La Torna del Grec


Fa cosa de cinc anys que al Grec li ha sortit una alternativa: la Torna del Grec. En realitat, es tracta d'una programació d'espectacles de petit format, suposadament arriscats i menys comercials, que es representen en algunes de les sales alternatives de la ciutat. Segons el cartell, "una mirada a l'escena multidisciplinària de petit format".

Multidisciplinària? Petit format? Crec que aquí "multidisciplinària" vol dir que la programació agafa espectacles de teatre, algun de dansa i uns quants de musicals. I "petit format" s'ajusta textualment a les dimensions dels llocs on es representen els muntatges. És curiós com les paraules modernitzen, actualitzen o maquillen el significat de les coses. I més curiós em resulta pensar per què el Grec no es considera una "mirada multidisciplinar", quan abraça gèneres encara més diversos que els de la Torna.

Siguem realistes. Aquesta Torna, que em sembla molt correcte i segurament necessària, no és més que la programació d'estiu d'algunes sales petites d'aquesta ciutat, doncs no totes hi estan representades. Una programació que segurament és difícil de mantenir sense un "salvavides" econòmic, però que durant anys també es va dur a terme sota el paraigües del Grec (les sales alternatives participaven sempre en el festival). Des de que el Grec ha prescindit d'aquestes sales, o aquestes sales del Grec (desconec els motius exactes), ha aparegut aquesta Torna que sembla tenir un caracter més independent, reivindicatiu i lliure. Home, segurament els criteris de programació no estan tan ajustats a la idea de Festival, però suposo que els diners venen del mateix lloc i darrera de tot hi ha les mateixes institucions. Vaja, que ara sembla que tinguem dos festivals, però només estem davant d'una separació aparentement amistosa i consensuada.

TANTARANTANA
  • "Umbral", de Paco Zarzoso. Del 2 al 13 de juliol.
  • "Música clásica. Disparate cómico-lírico en un acto". Del 16 al 27 de juliol.
  • "Divinariana nostra que esteu en...". Companyia de Roberto G. Alonso. Del 30 juliol al 10 d'agost.

TEATRE DEL RAVAL
  • "AND 19. Las canciones olvidadas". Del 3 al 27 de juliol.

L'ANTIC TEATRE
  • "Madama(s) Butterfly(s)". Del 2 al 6 de juliol.
  • "Prólogo para una obra de Maiakovski: Página en blanco". Del 10 al 13 de juliol.
  • "Striptease", de Pere Faura. 15 i 16 de juliol.
  • "Sola". Del 17 al 20 de juliol.
  • "Cabaret Deca y Unlimited". Del 22 al 27 de juliol.

Música en directe a MOOG, TARANTOS, MAS I MAS i JAMBOREE.

Etiquetas: